Actualiteiten

  WWFT: U moet er iets mee!

  Cursus op 16 april 2024 van 15.30 tot 17.30 uur Op 16 januari 2024 deelde het Bureau financieel Toezicht (Bft) dat de bij de helft van de door het Bft onderzochte administratie- en accountantskantoren in 2022 en 2023 overtredingen zijn geconstateerd met betrekking tot... Lees verder »

  DAC7: niet rapporteren is voor een platform een boete (of straf) riskeren

  De digitalisering van de economie is in de huidige samenleving niet meer weg te denken. Ieder jaar verdwijnen er dan ook steeds meer fysieke winkels en komen er weer nieuwe webwinkels voor in de plaats. In Nederland zijn er sinds 1 januari 2023 zelfs meer webwinkels (84,1 duizend)... Lees verder »

  Onregelmatigheden onvoldoende voor passieve btw-fraude of weigeren aftrekrecht

  Het Hof van Justitie heeft op 11 januari 2024 arrest gewezen in de zaak van Global Ink Trade Kft, en de vraag beantwoord of de Hongaarse Belastingdienst het recht op aftrek van btw kan weigeren omdat niet de nodige zorgvuldigheid aan de dag is gelegd, met name door... Lees verder »

  Het OM en dividendstripping: wie voelt zich gestript?

  Dividendstripping is de afgelopen tijd prominent in het nieuws geweest in Nederland, vanwege lopende strafrechtelijke onderzoeken. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt dividendstripping als een georganiseerde vorm van fraude die de schatkist jaarlijks voor miljoenen euro's benadeelt. De recente arrestatie van een voormalig Fortis-bankier, die verdacht wordt van betrokkenheid... Lees verder »

  Van knellend toezicht duidelijker risico georiënteerd onderzoek onder de Wwft

  mr. Priscilla de Haas “Banken en DNB sluiten compromis over knellend witwastoezicht”, zo schrijft het FD 31 mei jl. "Er gaat veel inzet verloren aan onnodig werk, zoals dubbele checks", stelt de NVB tegenover die krant. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de banken, maar ook voor de ondernemers en particulieren die... Lees verder »

  Interview Belastingmagazine advocaat-belastingkundige Priscilla de Haas: ‘Vaker terug naar de meervoudige kamer’

  Al jaren geleden is voor de sectoren bestuursrecht bij de rechtbanken en de hoven de ‘nieuwe zaaksbehandeling’ ingevoerd. De doelstelling van de regeling is waar mogelijk een definitieve geschilbeslechting en een snellere behandeling van het beroep. Finaliteit, snelheid, maatwerk en alternatieve oplossingen dus; het oplossen van het ‘echte’ conflict boven... Lees verder »

  Voorwaardelijk vrij maar met je rug tegen de muur

  Pleidooi voor een periodieke rechterlijke toetsing bij een schorsing onder voorwaarden Een verdachte zit vast in de cel. Alleen de rechter, die voorlopige hechtenis kan bevelen, heeft de mogelijkheid om deze hechtenis te schorsen onder voorwaarden. Met deze schorsing wordt de verdachte op vrije voet gesteld. Meestal... Lees verder »

  Het 0% -tarief op groente en fruit: Een rotte appel of gouden appel in een zilveren schaal?

  Het broodje kroket in de kantine is ingewisseld voor een groene salade en als kindertraktatie is een dropveter met chipsringen not done. Anno 2023 kan het kabinet niet achterblijven als het gaat om de promotie van een gezonde levensstijl. In het SEO-rapport Lees verder »

  Hoogrisicolanden door de Europese opnieuw bepaald en in werking per 16 maart 2023

  Om een juiste risicobeoordeling te kunnen maken en een beleid te bepalen is het voor Wwft-instellingen van belang op de hoogte te zijn van de hoogrisicolanden. Voor deze hoog risicolanden geldt namelijk een verscherpt cliëntenonderzoek.  Is de cliënt woonachtig of gevestigd in een van de onderstaande derde... Lees verder »