Actualiteiten

    Twee belangrijke facetten bij intracommunautaire leveringen

    In deze column lichten wij twee belangrijke facetten in het kader van de eisen voor toepassing van het nultarief bij intracommunautaire leveringen toe. Allereerst gaan wij in op de veranderde regelgeving voor afhaalverklaringen. Vervolgens belichten wij wat de materiële eisen zijn voor toepassing van het nultarief en halen wij uit... Lees verder »

    Doleus vervolgen voor culpoos handelen? Had moeten weten ≠ (voorwaardelijk) opzet.

    In strafzaken die zien op deelname aan btw-fraude wordt veelal artikel 69, lid 2, AWR opgenomen in de tenlastelegging. Uit artikel 69, tweede lid, AWR volgt dat degene die opzettelijk een bij de belastingwet voorziene aangifte onjuist of onvolledig doet kan worden gestraft indien dit feit ertoe strekt... Lees verder »

    Vordering: meewerken of niet?

    Artikel 19 WED (Wet op de economische delicten) verleent opsporingsambtenaren de bevoegdheid inzage te vorderen van gegevens en bescheiden en daarvan kopieën te maken. In de praktijk zien wij dat opsporingsambtenaren veelal verzoeken gegevens en bescheiden te overleggen zonder deze concreet te vorderen. Waar bij het merendeel van de ondernemers en... Lees verder »

    Eens accessoir blijft accessoir

    Toen ik op donderdag 29 februari jl. kennis nam van de vraag van de Voorzitter Kennisgroep invordering & civiel recht bij de Belastingdienst of de Hoge Raad het oordeel van Hof Amsterdam van 28 november 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2936 in stand zal laten dan wel het standpunt van de kennisgroep zal volgen,... Lees verder »

    WWFT: U moet er iets mee!

    Cursus op 16 april 2024 van 15.30 tot 17.30 uur Op 16 januari 2024 deelde het Bureau financieel Toezicht (Bft) dat de bij de helft van de door het Bft onderzochte administratie- en accountantskantoren in 2022 en 2023 overtredingen zijn geconstateerd met betrekking tot... Lees verder »

    DAC7: niet rapporteren is voor een platform een boete (of straf) riskeren

    De digitalisering van de economie is in de huidige samenleving niet meer weg te denken. Ieder jaar verdwijnen er dan ook steeds meer fysieke winkels en komen er weer nieuwe webwinkels voor in de plaats. In Nederland zijn er sinds 1 januari 2023 zelfs meer webwinkels (84,1 duizend)... Lees verder »

    Onregelmatigheden onvoldoende voor passieve btw-fraude of weigeren aftrekrecht

    Het Hof van Justitie heeft op 11 januari 2024 arrest gewezen in de zaak van Global Ink Trade Kft, en de vraag beantwoord of de Hongaarse Belastingdienst het recht op aftrek van btw kan weigeren omdat niet de nodige zorgvuldigheid aan de dag is gelegd, met name door... Lees verder »

    Het OM en dividendstripping: wie voelt zich gestript?

    Dividendstripping is de afgelopen tijd prominent in het nieuws geweest in Nederland, vanwege lopende strafrechtelijke onderzoeken. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt dividendstripping als een georganiseerde vorm van fraude die de schatkist jaarlijks voor miljoenen euro's benadeelt. De recente arrestatie van een voormalig Fortis-bankier, die verdacht wordt van betrokkenheid... Lees verder »

    Van knellend toezicht duidelijker risico georiënteerd onderzoek onder de Wwft

    mr. Priscilla de Haas “Banken en DNB sluiten compromis over knellend witwastoezicht”, zo schrijft het FD 31 mei jl. "Er gaat veel inzet verloren aan onnodig werk, zoals dubbele checks", stelt de NVB tegenover die krant. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de banken, maar ook voor de ondernemers en particulieren die... Lees verder »