Financieel strafrecht

  Het financieel strafrecht is het deel van het strafrecht dat betrekking heeft op de strafrechtelijke handhaving van de financiële sector. Het is een complex stelsel van wet en regelgeving. De belangrijkste wet op dit gebied is, naast het Wetboek van Strafrecht, de Wet op het financieel toezicht.

  De Haas Advocaten zorgt voor deskundige juridische bijstand aan partijen die met het financieel-economisch of fiscaal strafrecht in aanraking zijn gekomen of kunnen komen.

  Neem contact op

  Wet op het financieel toezicht

  De financiële wet en regelgeving is voor een belangrijk gedeelte opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zodoende speelt de wet een belangrijke rol in het financieel strafrecht. Andere belangrijke wetten binnen het financieel-economisch strafrecht zijn de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 (SW).

  Naast het Openbaar Ministerie dragen ook diverse toezichthouders als de AFM, BFT en DNB een belangrijk steentje bij aan de handhaving.

  Financieel strafrecht in de praktijk

  Zowel bedrijven als particulieren kunnen actief zijn in een omgeving waarbij ze met het financieel strafrecht te maken kunnen krijgen. Zeker banken en financiële instellingen zullen regelmatig met deze wetgeving te maken krijgen. Hierbij kan gedacht worden aan onder meer marktmanipulatie, ‘insider trading’ (handelen met voorkennis), fraude en koersbeïnvloeding.

  Tegenwicht bij handhaving

  Als niche advocatenkantoor in Rotterdam, met een specialisatie in het financieel-economisch strafrecht, biedt De Haas Advocaten tegenwicht aan de handhavende overheid. Omdat het een complex terrein betreft is het verstandig een advocaat in de arm te nemen wanneer u te maken krijgt met een strafrechtelijk financieel onderzoek.

  De Haas Advocaten staat zowel ondernemingen (zowel MKB als beursgenoteerd), als dienstverleners en particulieren bij. Dankzij onze jarenlange praktijkervaring kennen we de business en prioriteiten van onze cliënten.

  Een financieel strafrecht advocaat nodig?

  Heeft u vragen over het financieel strafrecht, of bent u met deze wet en regelgeving in aanraking gekomen? De advocaten van De Haas Advocaten beschikken over veel ervaring en kunnen u bijstaan of adviseren. Neem contact met ons op via het contactformulier, of bel vrijblijvend naar +31 (0)10 764 08 04.

   

  Veelgestelde vragen

  Wat is financieel strafrecht?

  Financieel strafrecht omvat wetten en regels die betrekking hebben op strafbare feiten in de financiële sector.

  Welke soorten zaken vallen onder financieel strafrecht?

  Financieel strafrecht richt zich op zaken zoals fraude, witwassen, belastingontduiking en valsheid in geschrifte.

  Wanneer heb ik een advocaat nodig bij een financiële zaak?

  Het is aan te raden om onmiddellijk contact op te nemen met een advocaat als u betrokken bent bij een financiële zaak, zelfs voordat u bent aangeklaagd.

  Hoe kan een advocaat gespecialiseerd in financieel strafrecht helpen?

  Een gespecialiseerde advocaat kan u adviseren over uw rechten, uw verdediging opbouwen en optreden als juridisch vertegenwoordiger tijdens het hele proces.

  Contact Opnemen