BTW, douanerecht en accijnzen

  BTW-carrouselfraude

  Zijn goederen niet aangekomen op de plaats van bestemming, of heeft de afnemer de goederen niet als verwerving aangegeven en wordt u daarom geconfronteerd met een naheffingsaanslag? Iedere ondernemer kan ongewild betrokken raken in een (carrousel)fraude. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de bonafide ondernemer, zoals het weigeren van aftrek van de in rekening gebrachte btw (voorbelasting) of het niet toepassen van het nultarief. In het ergste geval kan een ondernemer zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. De ‘sancties’ zijn alleen van toepassing indien de ondernemer wist of had moeten weten/vermoeden dat hij door zijn aankoop deelnam aan carrouselfraude. Toch kan de bonafide ondernemer in de onaangename positie terechtkomen, omdat hij de Belastingdienst moet overtuigen van zijn goede trouw en onschuld. Onze advocaten u in een dergelijke discussie bijstaan.

  Douanerecht en accijnzen

  Dagelijks vinden grote goederenstromen plaats van en naar ons land. Voor de handel met landen van buiten de Europese Unie moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane autoriteiten. Een dergelijke aangifte is in het licht van de complexe Nederlandse en Europese wet- en regelgeving een lastige opgave. Conflicten over bijvoorbeeld de classificatie van de goederen, de vaststelling van de douanewaarde, vrijstellingen en de preferentiële of niet preferentiële oorsprong van goederen kunnen zich dan ook al snel voordoen.

  Verder hebt u als ondernemer ook te maken met diverse internationale afspraken op het gebied van handelssancties en exportcontrole van strategische goederen. Overtredingen op dat punt kunnen ook strafrechtelijk worden aangepakt, met een vervolging of strafbeschikking van de douaneautoriteiten tot gevolg. Als geen verzet tegen een dergelijke strafbeschikking wordt aangetekend binnen twee weken, dan resulteert dit in justitiële documentatie. Voorafgaand aan de strafbeschikking zal een verhoor plaatsvinden indien het voornemen bestaat een boete van meer dan € 2000,– op te leggen. Wordt u uitgenodigd voor een verhoor neem dan gelijk contact met ons op.

  Contact Opnemen