Van knellend toezicht duidelijker risico georiënteerd onderzoek onder de Wwft

    mr. Priscilla de Haas

    “Banken en DNB sluiten compromis over knellend witwastoezicht”, zo schrijft het FD 31 mei jl. “Er gaat veel inzet verloren aan onnodig werk, zoals dubbele checks”, stelt de NVB tegenover die krant.

    Dit geldt uiteraard niet alleen voor de banken, maar ook voor de ondernemers en particulieren die worden bevraagd, alsook de beroepsbeoefenaars die behulpzaam zijn bij het beantwoorden van vragen. Daarnaast ook voor de rechterlijke macht, die zich veelal ook in kort geding moet buigen over beëindigde bankrelaties.

    Na vermelding van het bericht in het FD, werden de eerste vijf standaarden gepubliceerd van de Nederlandse Vereniging van Banken, die als uitgangspunt kunnen dienen voor de banken om hun rol als poortwachter proportioneel en met meer aandacht voor de echte risico’s uit te voeren.

    De vijf standaarden die de NVB op 31 mei 2023 publiceerde, zijn:

    In deze standaarden wordt een onderscheid gemaakt tussen de lage en neutrale risico’s versus de hoge risico’s en wordt een soepeler invulling voor het onderzoek gegeven voor de eerste twee categorieën. Zo is het opvragen van UBO-verklaringen of (gewaarmerkte) identiteitsbewijzen bij lage en neutrale risico’s niet meer nodig, maar kan worden volstaan met raadpleging van het UBO-register en bevestiging van de klant. Een ander voorbeeld is dat bij een uitgave tijdens vakantie in een hoog risicoland er niet langer aanleiding is voor indringende vragen of verscherpte maatregelen.

    Naast deze vijf standaarden zijn er nog vijf standaarden in voorbereiding, te weten:

    • Politically Exposed Persons (PEP’s)
    • Bron van Middelen (source of funds);
    • Methoden voor alert handling;
    • Modellen in alert generatie en alert handeling;
    • Ongoing Due Diligence.

    Zoals onder meer op accountancyvanmorgen.nl valt te lezen, komen er daarnaast nog zeven standaarden bij voor zogenoemde hoger risicosectoren, onder meer voor non-profitorganisaties, sekswerkers en cryptobedrijven. Later volgen naar verwachting standaarden voor onder andere coffeeshops, automotive-bedrijven, betaalinstellingen en de detailhandel. Daarbij zal binnen en met de brancheverenigingen worden gekeken naar waar nu echt de risico’s liggen, zodat daarop gericht kan worden gecontroleerd.

    Het is fijn dat er meer duidelijkheid komt over de invulling voor risico georiënteerd onderzoek door instellingen (vooreerst banken), zodat instellingen niet in het duister tasten of zij wel voldoen aan hun verplichtingen. Of een en ander ook zal leiden tot minder vragen voor ondernemers en particulieren, wachten wij met spanning af.

    Heeft u vragen over de nieuwe standaarden en wat deze voor u zullen betekenen of wilt u uw belastingpositie eens nader onder de loep laten nemen, opdat uw organisatie als minder risicovol of compliant kan worden gekenschetst, neem dan vooral contact met ons op telefoonnummer 010 – 7640804 of via info@dehaasadvocaten.nl.